izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Marchewkowe leniwe / kopytka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasami odejście od stałych i utartych schematów okazuje się bardzo smaczne, zdrowe, kolorowe, a zarazem tanie.

Marchewkowe leniwe / kopytka

Składniki:

Marchewkowe leniwe / kopytka

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe leniwe / kopytka
Marchewkę należy ugotować w wodzie, którą uprzednio lekko solimy. Czekamy, aż lekko przestygnie i przeciskamy marchew przez praskę. Do masy marchewkowej dodajemy obie, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy składniki na jednolitą masę, z której formujemy cienkie wałki, a następnie kroimy je 4-5 centymetrowe kawałki. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę i wrzucamy kopytka. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.