EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 276]

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Idealny pomysł na mocno rozgrzewającą zupę, w której słodki smak marchewki idealnie komponuje się z bardzo aromatycznym imbirem. Rewelacyjny smak podkreśla odrobina pikanterii w postaci papryczki chilli.

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

Składniki:

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

 

  • 900 g marchewki
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta mieszanki przypraw chilli
  • 50 g masła

 

  • Dodatkowo:
  • 80 g słonecznika
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

ETAP 1:

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii
marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach

1. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę drobno posiekać.

ETAP 2:

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii
wszystkie składniki ugotować do miękkości a następnie zmiksować blenderem

2. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, posolić. Następnie dodać marchew, pietruszkę, starty imbir, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalać bulionem drobiowy. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do momentu miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić chilli, sokiem z cytryny i miodem. Następnie zblenderować na krem.

ETAP 3:

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii
słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać krem

3. Krem marchewkowy podawać z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i jogurtem naturalnym.


Tagi:

marchewka