eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa krem z dyni i marchewki z dodatkiem świeżego imbiru i mleczka kokosowego. Zupa podana ze śmietaną i grzankami.

Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli

 

  • 1.5 kg dyni bez skóry i pestek
  • 1 kg marchewki
  • 1 puszka mleczka kokosowego-400 ml
  • 1 kawałek świeżego imbiru-wielkość w zależności od ostrości zupy,jaką chcemy uzyskać
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • śmietana 18 %
  • natka pietruszki
  • grzanki

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli
Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać,umyć i pokroić w plasterki. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Puszkę z mleczkiem kokosowym otworzyć i przelać je do miseczki. Do dużego garnka włożyć pokrojoną dynię,marchewkę i dodać imbir. Gotować aż dynią i marchewka będą miękkie. Do ugotowanej dyni i marchewki dodać mleczko kokosowe. Całość dokładnie zmiksować na krem. Zupę doprawić solą i czosnkiem granulowanym. Rozlać zupę na talerze,udekorować śmietaną i natką pietruszki. Zupę podawać z grzankami. Smacznego!  
Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli
Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki.
Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli
Marchewki obrać,umyć i pokroić w plasterki.
Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli
Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkam.
Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli
Puszkę z mleczkiem kokosowym otworzyć i przelać je do miseczki.