thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Marchewkowo - imbirowy krem z quinoa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pożywna zupa kremowo marchewkowa z quinoa

Marchewkowo - imbirowy krem z quinoa

Składniki:

Marchewkowo - imbirowy krem z quinoa

 

  • 6 średnich marchwi (ok. 70-80 dag)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • sól, pieprz,1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • posiekana natka pietruszki (ok. 1 łyżki)
  • quinoa (ok. 10 dag)
  • cukier brązowy (opcjonalnie, do smaku)

Sposób przygotowania:

Marchewkowo - imbirowy krem z quinoa
Ponieważ przygotowanie zupy wiązało się w tym wypadku z użyciem parowaru najpierw ugotowałyśmy marchew i ziemniaki na parze (zajmuje to ok. 15 minut). W tym czasie trzeba ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotować bulion warzywny - może być z kostki, ale można też szybko przygotować "szybki" bulion, używając startej marchewki, selera i pietruszki i bardzo drobno pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Do bulionu dodać drobno pokrojony lub starty imbir. Ugotowane warzywa dodać do bulionu. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić chilli i solą. Po przełożeniu do miseczek posypać pieprzem, cukrem i pietruszką. Dodać ugotowaną quinoę. Jest to zupa, która przyjemnie rozgrzewa, jej żywy, pomarańczowy kolor każdego postawi na nogi, zwłaszcza gdy temperatura na zewnątrz waha się w okolicach 0°C :)