Sposób przygotowania:
Marchewkowo - imbirowy krem z quinoa
Ponieważ przygotowanie zupy wiązało się w tym wypadku z użyciem parowaru najpierw ugotowałyśmy marchew i ziemniaki na parze (zajmuje to ok. 15 minut). W tym czasie trzeba ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotować bulion warzywny - może być z kostki, ale można też szybko przygotować "szybki" bulion, używając startej marchewki, selera i pietruszki i bardzo drobno pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Do bulionu dodać drobno pokrojony lub starty imbir. Ugotowane warzywa dodać do bulionu. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić chilli i solą. Po przełożeniu do miseczek posypać pieprzem, cukrem i pietruszką. Dodać ugotowaną quinoę. Jest to zupa, która przyjemnie rozgrzewa, jej żywy, pomarańczowy kolor każdego postawi na nogi, zwłaszcza gdy temperatura na zewnątrz waha się w okolicach 0°C :)
msewka