Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z borówkami to bardzo smaczne danie. Cisto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest bardzo gładkie i żółte.

Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście
Obie mąki przesiać, dodać olej, jajko, ciepłą wodę połączoną z mlekiem. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie rozwałkować i wycinać krążki. Na jeden krążek ułożyć borówki, przykryć drugim i dokładnie zlepić. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe borówki wymieszać z cukrem, wlać 2 łyżki wody, zagotować i zmiksować. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pierogi podawać z musem i bitą śmietaną.
Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście
Obie mąki przesiać na stolnicę i wymieszać
Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście
Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto
Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście
Rozwałkować wyciąć krążki i na połowie krążków ułożyć borówki
Pierogi z borówkami w kukurydzianym cieście
Przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić brzegi