Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z mąką kukurydzianą z cynamonowym twarożkiem są rewelacyjne.

Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej

 

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/3 szkl maki kukurydzianej
  • 2/3 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • sól
  • 20 dag sera twarogowego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej
Mąki przesiać, dodać oliwę, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Ser twarogowy zmiksować lub rozetrzeć łyżką, dodać jajko, 1-2 łyżki cukru, cynamon i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z łyżką cukru i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, szklanką lub foremką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej
Mąki przesiać dodać olej szczyptę soli wodę i zagnieść ciasto
Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej
Ser twarogowy wymieszać z cukrem cynamonem i jajkiem
Pierogi z mąki pszennej i kukurydzianej
Foremką wycinać krążki nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi