Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Marchewkowy kremik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwy w przygotowaniu krem

Marchewkowy kremik

Składniki:

Marchewkowy kremik

 

  • 3 szklanki wywaru z kurczaka,
  • 3,5 średnie marchewki,
  • 1 średni ziemniak,
  • 4-5 łyżek soku z cytryny,
  • przyprawa typu jarzynka,
  • pieprz,
  • do dekoracji śmietana 12%,
  • do dekoracki groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Marchewkowy kremik
Do gorącego wywaru dodajemy trzy obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaka. Gotujemy do miękkości warzyw, po czym miksujemy na jednolitą masę. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem, jarzynką i sokiem z cytryny. Dekorujemy przy użyciu pozostałej połówki marchewki, groszku ptysiowego i gęstej śmietany.