Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Marmolada agrestowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marmolada po ugotowaniu powinna ważyć dwukrotnie więcej niż użyty cukier.

Marmolada agrestowa

Składniki:

Marmolada agrestowa

 

Sposób przygotowania:

Marmolada agrestowa
Owoce agrestu należy umyć, osaczyć, naciąć każdy owoc, wsypać do rondla i gotować. Jak puszczą sok, przełożyć na sitko i przetrzeć. Przełożyć do rondla, gotować aż odparuje woda. Jak masa owocowa zgęstnieje dodać cukier. Gdy masa marmolady będzie gęsta można przerwać gotowanie. Marmolada jest gotowa wtedy, gdy kropla marmolady na zimnym talerzyku nie rozlewa się, lecz zachowuje swój kształt. Marmoladę gorącą wkładamy do słoi i natychmiast zakręcamy.