caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Marmolada babuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taka marmoladę robiła moja babcia

Marmolada babuni

Składniki:

Marmolada babuni

 

Sposób przygotowania:

Marmolada babuni
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (ja pomogłam sobie robotem kuchennym). Wszystkie jabłka przełożyć do garnka, dodać 1/2 szklanki cukru i gotować na małym ogniu często mieszając tak długo aż marmolada będzie wystarczająco gęsta (zależy to od zawartości wody w owocach i naszego gustu). Gotową marmoladę dosłodzić wg. uznania, chwile pogotowaćc żeby cukier się rozpuścił i gorącą przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, od razu zamykać. Pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.