SUPERPRZEPIS

Marmolada z jabłek i cukinii

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Marmolada z jabłek i cukinii

Co roku staram się by moja spiżarka zapełniła się po brzegi. Tak przygotowaną marmoladę można wykorzystać do deserów, ryżu, naleśników czy szarlotki.

Składniki:

Marmolada z jabłek i cukinii

 

  • Składniki:
  • 2,5 kg jabłek (po obraniu),
  • 1 kg młodej cukinii (po obraniu),
  • 1 kg cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Sok z jednej cytryny,
  • Ok. 1/3 szklanki wody,

Sposób przygotowania:

Marmolada z jabłek i cukinii

ETAP 1

Marmolada z jabłek i cukinii
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne,

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne,

Etap 2

Marmolada z jabłek i cukinii
Cukinie obieramy ze skórki i jeśli posiada widoczne nasiona usuwamy je.

Cukinie obieramy ze skórki i jeśli posiada widoczne nasiona usuwamy je.

ETAP 3

Marmolada z jabłek i cukinii

Tak przygotowane jabłka oraz cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć.

ETAP 4

Marmolada z jabłek i cukinii
Do przygotowanych składników dodajemy cukier

Dodajemy cukier. Sok z cytryny mieszamy z wodą i dodajemy do mieszaniny jabłkowo-cukiniowej. Całość smażymy około 40 minut.

ETAP 5

Marmolada z jabłek i cukinii
na koniec doprawiamy do smaku

Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon. Dalej smażmy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 1 godzina). Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.