Marmolada z jeżyn i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

owocowa marmolada kolorowa

Marmolada z jeżyn i jabłek

Składniki:

Marmolada z jeżyn i jabłek

 

  • Składniki :
  • Jabłka 1000g
  • Jeżyny 500g
  • Cukier 500g
  • Kwasek cytrynowy lub winowy 1g

Sposób przygotowania:

Marmolada z jeżyn i jabłek
Przygotowanie:
Wymyte jabłka oczyścić,podzielić na części i rozparować w 500 centymetrach sześciennych wody i przetrzeć.
Następnie do przetartych jabłek dodać przebrane jeżyny,razem zagęszczać,mieszając co pewien czas.
Przecier zważyć,dodać cukier i ogrzewać w dalszym ciągu.Następnie dodać rozpuszczony kwas winowy lub cytrynowy.Wykonać próbę krzepnięcia.
Do gorącego słoja przenieść gorącą marmoladę i natychmiast zabezpieczyć.Słój opatrzyć etykietą z wyszczególnionymi daniami.