Sposób przygotowania:
Marmolada z jeżyn i jabłek
Przygotowanie:
Wymyte jabłka oczyścić,podzielić na części i rozparować w 500 centymetrach sześciennych wody i przetrzeć.
Następnie do przetartych jabłek dodać przebrane jeżyny,razem zagęszczać,mieszając co pewien czas.
Przecier zważyć,dodać cukier i ogrzewać w dalszym ciągu.Następnie dodać rozpuszczony kwas winowy lub cytrynowy.Wykonać próbę krzepnięcia.
Do gorącego słoja przenieść gorącą marmoladę i natychmiast zabezpieczyć.Słój opatrzyć etykietą z wyszczególnionymi daniami.
Wymyte jabłka oczyścić,podzielić na części i rozparować w 500 centymetrach sześciennych wody i przetrzeć.
Następnie do przetartych jabłek dodać przebrane jeżyny,razem zagęszczać,mieszając co pewien czas.
Przecier zważyć,dodać cukier i ogrzewać w dalszym ciągu.Następnie dodać rozpuszczony kwas winowy lub cytrynowy.Wykonać próbę krzepnięcia.
Do gorącego słoja przenieść gorącą marmoladę i natychmiast zabezpieczyć.Słój opatrzyć etykietą z wyszczególnionymi daniami.