reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Marmurek maślankowy z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest mało słodkie i jak lubicie słodsze to można dodać całą szklankę cukru, można dodać swoje ulubione owoce- ważne by były małe, lub drobno pokrojone.

Marmurek maślankowy z jagodami

Składniki:

Marmurek maślankowy z jagodami

 

 

  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

  • 1 szklanka maślanki

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • 1/3 szklanka oleju ( około 65 g)

 

 

  • dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Marmurek maślankowy z jagodami

przygotowanie

Marmurek maślankowy z jagodami
owoce obsypane mąką nie będą nam opadały na dno

jagody myjemy i odsączamy na sicie.
Suche obsypujemy łyżką mąki

przygotowania ciasta

Marmurek maślankowy z jagodami
żółtka musimy dobrze utrzeć z cukrem, jak zbieleją możemy dodać maślankę

Oddzielamy białka od żółtek- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Żółtka ucieramy z cukrem aż zbieleją.

Do utartych żółtek wlewamy maślankę i olej- delikatnie mieszamy, chlapie:)

ucieranie

Marmurek maślankowy z jagodami
po dodaniu białek ciasto mieszamy już ręcznie

Gdy już mamy jednolitą masę dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i sodą.

Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.

Ciasto dzielimy na dwie - mniej więcej równe części.

Do jednej dodajemy kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy mieszamy.

ciasto

Marmurek maślankowy z jagodami
ciasto wykładamy warstwow, ale nie musi być dokładnie pokryte

Blaszkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i na przemian wykładamy cienką warstwę jasnego i ciemnego ciasta.

Posypujemy częścią jagód, i nakładamy resztę ciasta.

Na górę jagody.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach 45-50 minut, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, lub możemy polać polewą czekoladową.


Tagi:

ciasto owoce