Sposób przygotowania:
Marmurek maślankowy z jagodamiprzygotowanie
jagody myjemy i odsączamy na sicie.
Suche obsypujemy łyżką mąki
przygotowania ciasta
Oddzielamy białka od żółtek- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem aż zbieleją.
Do utartych żółtek wlewamy maślankę i olej- delikatnie mieszamy, chlapie:)
ucieranie
Gdy już mamy jednolitą masę dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
Ciasto dzielimy na dwie - mniej więcej równe części.
Do jednej dodajemy kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy mieszamy.
ciasto
Blaszkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i na przemian wykładamy cienką warstwę jasnego i ciemnego ciasta.
Posypujemy częścią jagód, i nakładamy resztę ciasta.
Na górę jagody.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach 45-50 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, lub możemy polać polewą czekoladową.