Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto z nutką jagodową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie i proste przygotowanie, zaledwie 30 minut.

Ciasto z nutką jagodową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z nutką jagodową

 

  • 250 g wafelków kakaowych
  • 150 g herbatników
  • ½ kostki masła
  • 1 litr jagód
  • 500 g mascarpone
  • 700 ml śmietany 30%
  • ½ szk. cukru pudru
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 łyżki kakała
  • Kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto z nutką jagodową

I

Ciasto z nutką jagodową
Przygotowanie ciastek wafelków kakaowych i układanie w tortownicy.

1. Wafelki układam pionową w środku na około tortownicy

II

Ciasto z nutką jagodową
Przygotowanie ciastek herbatników na wyłożenie na spód ciasta.

2. Herbatniki kruszę i łączę z rozpuszczonym, ostudzonym masłem, następnie wykładam na dno tortownicy w środek wyłożonych wafelków.

III

Ciasto z nutką jagodową
Przygotowanie masy kakaowej i masy z jagodami.

3. Śmietany (600ml) schłodzone ubijam mikserem z dodatkiem cukru pudru i mascarpone. Masę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję jagody a do drugiej kakao, delikatnie mieszam łyżką.
4. Masy wykładam na pokruszone wafelki, najpierw kakaową, następnie masę z jagodami. Na chwilę chowam do lodówki.

IV

Ciasto z nutką jagodową
Przygotowanie polewy czekoladowej.

5. Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietaną ( 100 ml), studzę i polewam wierzch ciasta. Układam truskawki i chłodzę w lodówce dwie godziny.

V

Ciasto z nutką jagodową

6. Ciasto gotowe.
7. Smacznego.