Sposób przygotowania:
Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonkąŚliwki:
Śliwki należy umyć i przekroić wzdłuż, a następnie powyjmować z nich pestki.
Ciasto:
Masło, mąkę i cukier szybko wymieszać, a następnie powstałe ciasto podzielić na 2 części.
Jedną z części owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Spód:
Blaszkę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą częścią ciasta.
Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć piekarnika (rozgrzanego).
Piec 15 minut w 180 stopniach.
Całość:
Podpieczony spód oprószyć kaszą manną i ułożyć na nim śliwki (skórką do góry).
Owoce posypać cukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta, które wcześniej zostało schłodzone.
Całość piec kolejne 30 minut w 180 stopniach.
(Wierzch powinien być delikatnie rumiany.)
SylaUla