Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto miodowe z masą z kaszy manny to jedno z ulubionych wypieków, które często gości na moim stole. Tym razem zmieniając klasyczny przepis przełożyłam ciasto musem truskawkowym i dodałam biszkopt z zieloną herbatą.

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Składniki:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

 

  • Ciasto:
  • 70 dag mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki pure z dyni
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki maki tortowej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy:
  • 80 dag truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 szkl wody
  • Krem:
  • 4 szkl mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 10 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • Polewa:
  • 25-30 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • sok z cytryny, spirytus do smaku
  • Poncz:
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Dodatkowo:
  • 3-4 dag białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Ciasto miodowe:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem
Z mąki i reszty składników zagnieść ciasto.

Miód rozpuścić i wymieszać z sodą. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać miód, jajka, śmietanę i mus z dyni.

Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce o wymiarach 25/37 cm. nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor w temp 180 stopni.

Biszkopt:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem
Do ubitych białek z cukrem ubijając dodawać żółtka.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.

ETAP 3:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem
Masę jajeczną połączyć z mąką i upiec biszkopt.

Do miski przesiać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast, posmarowanym masłem i oprószonym bułką tartą.( blaszka powinna być takiej samej wielkości jak ciasto miodowe).

Tak przygotowany biszkopt włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut.

Mus truskawkowy:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem
Zmiksowane truskawki wymieszać z galaretką.

Truskawki oczyścić z szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.

Krem:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem
Masło i margarynę utrzeć z kaszą manną na puszysty krem.

Do gotującego się mleka ciągle mieszając stopniowo wsypać kaszę mannę i ugotować. Szczelnie zawinąć folią spożywczą, ostudzić. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając zimną kaszkę. Doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.

ETAP 6:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Upieczone blaty ciasta miodowego i biszkopt należy skropić ponczem z przegotowanej wody, soku z cytryny i miodu.
Ciasto przekładamy w następujący sposób:
1- blat miodowy
2- połowa kremu
3- tężejący mus
4- biszkopt zielony
5- pozostały krem
6 -blat miodowy
Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

Polewa:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Wszystkie składniki polewy ciągle mieszając podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Gładką polewę lekko przestudzić, doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto i posypać startą białą czekoladą.