Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z truskawkowym musemCiasto miodowe:
Miód rozpuścić i wymieszać z sodą. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać miód, jajka, śmietanę i mus z dyni.
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce o wymiarach 25/37 cm. nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor w temp 180 stopni.
Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
ETAP 3:
Do miski przesiać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast, posmarowanym masłem i oprószonym bułką tartą.( blaszka powinna być takiej samej wielkości jak ciasto miodowe).
Tak przygotowany biszkopt włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut.
Mus truskawkowy:
Truskawki oczyścić z szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.
Krem:
Do gotującego się mleka ciągle mieszając stopniowo wsypać kaszę mannę i ugotować. Szczelnie zawinąć folią spożywczą, ostudzić. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając zimną kaszkę. Doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
ETAP 6:
Upieczone blaty ciasta miodowego i biszkopt należy skropić ponczem z przegotowanej wody, soku z cytryny i miodu.
Ciasto przekładamy w następujący sposób:
1- blat miodowy
2- połowa kremu
3- tężejący mus
4- biszkopt zielony
5- pozostały krem
6 -blat miodowy
Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
Polewa:
Wszystkie składniki polewy ciągle mieszając podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Gładką polewę lekko przestudzić, doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto i posypać startą białą czekoladą.