BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1259]

Tort na 60 urodziny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczny, śmietankowy tort połączony z dżemem , ozdobiony owocami oraz dużą ilością ubitej pysznej , delikatnej słodkiej śmietany. Smak tortu powoduje że tort bardzo szybko znika z talerzy.

Tort na 60 urodziny Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Tort na 60 urodziny

 

  • Biszkopt;
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • jajka 5 szt,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 1 litr,
  • śmietan fix 3 op,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda gorąca około 1/4 szkl,
  • Poncz;
  • woda ciepła,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • Dodatkowo;
  • wiórki kokosowe 100 g,
  • srebrne cukrowe koraliki,
  • dżem,
  • pomarańcza ,
  • winogrona różowe i zielone,
  • jabłka,

Sposób przygotowania:

Tort na 60 urodziny
Biszkopt zrobiony według tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-z-5-jaj-krok-po-kroku,przepisy-ciasta-przepis,271590.html

Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 krążki z tym, że środkowy odkładam do innego ciasta, bo nie jest mi do tego torciku potrzebny.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Ubitą śmietanę połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną.

Spód biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie posmarować dżemem i nałożyć większą część ubitej śmietany.

Nałożyć górę biszkoptu docisnąć i włożyć na 20 -30 minut do lodówki.

Po tym czasie cały tort wysmarować ubitą śmietaną, boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi, a górę udekorować owocami oraz srebrnymi koralikami cukrowymi.

Udekorować można według własnego pomysłu.
Tort na 60 urodziny
Biszkopt po upieczeniu wyjęciu z pieca i wystudzeniu
Tort na 60 urodziny
Wystudzony biszkopt po przekrojeniu na trzy krążki
Tort na 60 urodziny
Śmietaną 30 % ubita na sztywno z cukrem pudrem i dodatkami
Tort na 60 urodziny
Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i nakładamy ubitą śmietanę
Tort na 60 urodziny
Nakładamy górę biszkoptu dociskając
Tort na 60 urodziny
Cały tort smarujemy ubitą śmietaną
Tort na 60 urodziny
Dekorujemy według uznania