Sposób przygotowania:
Torcik z Myszką MickeyETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.
Krem
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan-fixy i cukier waniliowy i ubić na sztywny krem. Do ubitej śmietany wmiksowac delikatnie serek mascarpone a następnie wmieszać łyżką startą na drobnych oczkach na tarce białą czekoladę.
Poncz
Przegotowaną i lekko przestudzoną wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Wystudzić.
Złożenie tortu
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową dżemu, rozsmarować część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć znów 1/3 ponczu, rozsmarować resztę dżemu i posmarować częścią kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki ciasta posmarować cienko kremem i wygładzić.
Resztę kremu jeśli zostanie można podzielić na 2 części. Jedną zabarwić odrobiną barwnika niebieskiego i przełożyć do rękawa cukierniczego. Na bokach ciasta i na wierzchu dookoła wyciskać gwiazdki z kremu na przemian białe i niebieskie. Na wierzchu tortu ułożyć opłatek. Ozdobić dodatkowo posypkami cukrowymi.