pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Marynata pokrzywowa do mięsa króliczego

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tradycyjna marynata do królika, ale w jej też marynować dziczyznę

Marynata pokrzywowa do mięsa króliczego

Składniki:

Marynata pokrzywowa do mięsa króliczego

 

  • 3 kg królik,
  • 30 łodyg pokrzywa,
  • 15 liści chrzan świeży,
  • Sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • 1 łyżeczka ocet 10 %,
  • 50 ml woda

 

Sposób przygotowania:

Marynata pokrzywowa do mięsa króliczego
Na wstępie dodam, że najlepsze są młode liście chrzanu i młode pokrzywy (całe łodygi wraz z liśćmi), gdyż posiadają największe stężenie substancji bakteriobójczych. Mięso królicze dzielimy na porcje i dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Następnie każdą porcję zawijamy w kilka liści chrzanu, a całość w pokrzywę. Na dno kamiennego, ceramicznego lub kamionkowego naczynia kładziemy kilka pokrzyw, a na to zwinięte mięso. Wszystko dokładnie uciskamy, a wszelkie wolne powierzchnie wypełniamy pokrzywą. Na wierzch kładziemy lnianą szmatkę nasączoną octem wymieszanym z wodą. Tak przygotowane mięso możemy marynować do 76 godzin w chłodnym miejscu. Mięso po wyjęciu będzie miało rześki zapach chrzanu oraz będzie idealnie skruszone, gotowe do dalszej obróbki.