Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Pałki z kurczaka pieczone w marynacie barbecue

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pieczone pałeczki z kurczaka w aromatycznej marynacie. Mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca, czyli tak jak lubimy najbardziej.

Pałki z kurczaka pieczone w marynacie barbecue

Składniki:

Pałki z kurczaka pieczone w marynacie barbecue

Mięso:

  • 10 pałek z kurczaka

Marynata:

  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu barbecue
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka pieczone w marynacie barbecue

Przygotowanie marynaty:

Pałki z kurczaka pieczone w marynacie barbecue
Marynata do mięsa o smaku barbecue z dodatkiem miodu

Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać. Wrzucić oczyszczone pałki z kurczaka i dokładnie natrzeć marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Pieczenie mięsa:

Pałki z kurczaka pieczone w marynacie barbecue
Pałki z kurczaka barbecue przed upieczeniem

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą, która została w misce. Piec w 200 stopniach przez godzinę. Po upływie pół godziny, pałki przełożyć na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły. Życzę smacznego!