lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Marynowana dynia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Własne przetwory są najlepsze. Warto korzystać co daje natura, a tym są właśnie polskie warzywa i owoce.

Marynowana dynia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowana dynia

 

  • 500 g dyni
  • 250 ml wody
  • 200 ml octu 10%
  • płaska łyżeczka goździków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Marynowana dynia
Dynię obrać ze skóry, pokroić w średnią kostkę i wrzucić do gotującej wody. Gotować na pół miękko z dodatkiem łyżeczki cukru(żeby nie straciła koloru) około 8 minut. Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, dodać całe goździki, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia. Słoiki sparzyć gorącą wodą, włożyć do nich odcedzone kawałki dyni i zalać je gorącą marynatą. Słoiki dobrze zakręcić i postawić na wieczku, aż całkowicie ostygną.
Marynowana dynia
Gotować na pół miękko z dodatkiem łyżeczki cukru
Marynowana dynia
Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, dodać całe goździki, cukier i sól

Tagi:

dynia