iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Marynowana kalarepa w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Corocznie sadzę bardzo dużo kalarepy, ponieważ jest bardzo zdrowa. Potem na zimę zawsze przygotowuję takie sosy, które dodaję do leczo. Jest bardzo smaczna nawet z samym dodatkiem ryżu.

Marynowana kalarepa w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Marynowana kalarepa w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 8 średnich kalarep,
  • 3 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 łyżki soli,
  • odrobina pieprzu,
  • puszka kukurydzy,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu.

Sposób przygotowania:

Marynowana kalarepa w sosie słodko-kwaśnym
Kalarepę łupimy, kroimy w bardzo małą kostkę, zalewamy wodą aby przykryła warzywo i gotujemy w słonej wodzie na półtwardo, następnie dodajemy koncentrat, pieprz, kukurydzę, cukier. Cebulę kroimy w piórka szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, dodajemy do kalarepy. Gorące kalarepy przekładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 30 min.

Tagi:

kalarepa