Sposób przygotowania:
Mega kalarepa faszerowana
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto .Pomidorki pokroić na ćwiartki , usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę ( połowę odłożyć do dekoracji). Wymieszać mięso , ryż , cebulę, dymkę ,połowę pokrojonych pomidorków z połową pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Umyć kalarepę . Obciąć twardsze wystające części i spód .Ściąć górę ( ,, czapeczkę "). Wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm . Nadziać kalarepki ( z górką ) . Przykryć ściętą ,, czapeczką " ( ja przypinam ją wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszała ) . Ułożyć w garnku. Zalać wodą - dodać kostkę bulionową. Dołożyć pokrojony w kostkę wydrążony ze środka kalarepki miąższ , resztę kopru . Dusić 40 minut od zagotowania. Sos po wyjęciu kalarepy można zagęścić mąką i zabielić śmietanką - ja tego nie robię .Można też zmiksować i uzyskać kremowy sos kalarepkowy . Podawać posypując resztą pokrojonych pomidorków i gałązkami kopru. * Podaję proporcje na 1 sztukę kalarepy . ** U mnie - po całej byśmy nie zjadły więc kroimy na pół . Każdy sam musi określić ile domownicy zjedzą.
Tit
darmiona
Babciagramolka
Nie mam pojęcuia ale pół kg na pewno . Ledwo dałyśmy radę po pół zjeść . A z tego co wydrążyłam i wrzuciłam do gotowania zrobiłam miks z ziemniakami z wczoraj i wyszło pół litra zupy ( dodałam śmietanki ) krem .
anemon
Wanita
Babciagramolka
sPRÓBUJ - POLECAM ZUPE KREM , JARZYNKĘ Z GOTOWANEJ Z KOPERKIEM , JARZYNKE Z GOTOWANEJ Z MARCHEWKĄ , PUREE Z ZIEMNIAKAMI ( sorry za caps lok )