Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Marynowane czerwone buraki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do marynaty nadają sięnajlepiej małe buraczki. Jeżeli są większe, to przed włożeniem ich do słoików, trzeba pokroić na mniejsze kawałki.

Marynowane czerwone buraki

Składniki:

Marynowane czerwone buraki

 

  • 1 kg buraków
  • 3 szklanki wody
  • 3.4 szklanki octu winnego
  • cukier, sól, cynamon, goździki, pieprz, liście laurowe do smaku

Sposób przygotowania:

Marynowane czerwone buraki
Buraki ugotować w łupinach do miękkości. Wustudzić i obrać, jeżeli sa duże to pokroić.
Przygotować zalewę. Wodę z przyprawami zagotować i odstawić przynajmniej na kilka godzin, aby naciągnęła przyprawy i była aromatyczna. Następnie ponownie należy zagotować dodając cukier i sól, a nastepnie ocet. Buraczki włozyć do słoików, zalać gorącą zalewą i zakrecić słoje. Pasteryzować przez 30 minut

Tagi:

buraki