Sposób przygotowania:
Marynowane gruszki
Gruszki do marynaty nie powinny być całkiem dojrza- łe, najlepiej te z odmian jesiennych. Po umyciu, osą- czeniu i obraniu owoców, należy je pokrajać na po- łówki lub mniejsze cząstki zależnie od wielkości gru- szek, usuwając jednocześnie gniazda nasienne. Pokro- jone gruszki umieszczamy we wrzącej wodzie, doda- jemy kwasek cytrynowy i obgotowujemy aż do ich pełnej miękkości. Po odcedzeniu, owoce wkładamy do wygotowanych słoików, najlepiej półlitrowych lub li- trowych. Przygotowujemy zalewę, gotując półtorej szklanki wody z dodatkiem octu, cukru i przypraw. Po zalaniu gruszek zalewą, dokładnie słoiki zamykamy, uszczelniając gumką i na wierzchu pokrywek mocując sprężynki, po czym umieszczamy słoiki w kotle z pod- grzaną wodą, ogrzewamy ją do temperatury 90 stopni i pasteryzujemy w niej słoiki przez ok. 20 minut. Po wy- jęciu i schłodzeniu, słoiki umieszczamy w spiżarni.