Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Marynowane gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe

 Marynowane gruszki

Składniki:

Marynowane gruszki

 

  • 1 kg gruszek,
  • pół szklanki octu owocowego,
  • 15 goździków,
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 0,5 kg cukru, woda na zalewę.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowane gruszki
Gruszki do marynaty nie powinny być całkiem dojrza- łe, najlepiej te z odmian jesiennych. Po umyciu, osą- czeniu i obraniu owoców, należy je pokrajać na po- łówki lub mniejsze cząstki zależnie od wielkości gru- szek, usuwając jednocześnie gniazda nasienne. Pokro- jone gruszki umieszczamy we wrzącej wodzie, doda- jemy kwasek cytrynowy i obgotowujemy aż do ich pełnej miękkości. Po odcedzeniu, owoce wkładamy do wygotowanych słoików, najlepiej półlitrowych lub li- trowych. Przygotowujemy zalewę, gotując półtorej szklanki wody z dodatkiem octu, cukru i przypraw. Po zalaniu gruszek zalewą, dokładnie słoiki zamykamy, uszczelniając gumką i na wierzchu pokrywek mocując sprężynki, po czym umieszczamy słoiki w kotle z pod- grzaną wodą, ogrzewamy ją do temperatury 90 stopni i pasteryzujemy w niej słoiki przez ok. 20 minut. Po wy- jęciu i schłodzeniu, słoiki umieszczamy w spiżarni.

Tagi:

gruszki