joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Marynowane grzybki wg joaska500

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Grzybki marynowane - najprostszy przepis :)

Marynowane grzybki wg joaska500 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowane grzybki wg joaska500

 

  • podgrzybki, borowiki i maślaki (małe)
  • 5 małych cebul
  • zalewa: 5 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • ok 15 ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 szklanka octu

Sposób przygotowania:

Marynowane grzybki wg joaska500
Wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotowujemy. Do zalewy dodajemy dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w krążki cebulę. Całość gotujemy jeszcze przez około 3 - 4 minuty. Chwilę przed zakończeniem gotowania wlewamy ocet i mieszamy. Zalewę zdejmujemy z ognia i studzimy. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy przez 5 minut po czym odcedzamy je i studzimy. Do czystych słoiczków wkładamy grzyby i zalewamy zalewą (tak aby grzyby były całkowicie zakryte). W każdym słoiku delikatnie mieszamy grzyby z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut. Smacznego :))
Marynowane grzybki wg joaska500
Wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotowujemy. Do zalewy dodajemy dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w krążki cebulę. Całość gotujemy jeszcze przez około 3 - 4 minuty.
Marynowane grzybki wg joaska500
Do czystych słoiczków wkładamy grzyby i zalewamy zalewą (tak aby grzyby były całkowicie zakryte). W każdym słoiku delikatnie mieszamy grzyby z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut. Smacznego :))