Sposób przygotowania:
Marynowane jajka z chili
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Do dużego słoika (lub dwóch mniejszych) wrzucić połowę obranych i przekrojonych wzdłuż ząbków czosnku, płatki papryki, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Do słoika z przyprawami włożyć jajka. Między jajka włożyć umyte zioła, resztę czosnku, przekrojoną wzdłuż papryczkę chili (razem z pestkami) i skórkę cytrynową. Do garnka przelać wodę, ocet i olej. Do płynów dodać cukier i sól, zagotować. Do gorącej zalewy dodać curry i wymieszać. Gorącą zalewą zalać jajka. Jak zalewa ostygnie słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 4-5 dni. Marynowane jajka podawać z dowolnym sosem, do sałatek, na kanapki, jako przekąskę...