Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marynowane jajka z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ugotowane na twardo jajka marynowane w zalewie octowej z dużą ilością czosnku, ziołami i papryczką chili.

Marynowane jajka z chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane jajka z chili

 

  • 8 jajek
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • mały kawałek liścia laurowego
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 gałązki melisy cytrynowej
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 papryczka chili
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty curry

Sposób przygotowania:

Marynowane jajka z chili
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Do dużego słoika (lub dwóch mniejszych) wrzucić połowę obranych i przekrojonych wzdłuż ząbków czosnku, płatki papryki, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Do słoika z przyprawami włożyć jajka. Między jajka włożyć umyte zioła, resztę czosnku, przekrojoną wzdłuż papryczkę chili (razem z pestkami) i skórkę cytrynową. Do garnka przelać wodę, ocet i olej. Do płynów dodać cukier i sól, zagotować. Do gorącej zalewy dodać curry i wymieszać. Gorącą zalewą zalać jajka. Jak zalewa ostygnie słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 4-5 dni. Marynowane jajka podawać z dowolnym sosem, do sałatek, na kanapki, jako przekąskę...
Marynowane jajka z chili
Ugotowane na twardo ostudzone i obrane ze skorupek jajka.
Marynowane jajka z chili
Połowa czosnku i przyprawy umieszczone w dwóch słoiczkach.
Marynowane jajka z chili
Ugotowane jajka nałożone do słoików z przyprawami.
Marynowane jajka z chili
Jajka z ziołami chili czosnkiem i przyprawami zalane octową zalewą.

Tagi:

jajko jajka