edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Marynowane rybki słodkowodne

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taki marynowany drobiazg moi rodzice nazywają „papajkami” lub „pstynkami”

Marynowane rybki słodkowodne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marynowane rybki słodkowodne

 

  • Nieduże rybki słodkowodne w ilości jaką uda nam się złowić lub kupić (płotki, uklejki, krąpiki, krasnopiórki itp.)
  • sól
  • olej do smażenia
  • ocet spirytusowy 10%
  • woda
  • na każdy słoik o pojemności 0,9 litra:
  • 1 cebula
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania:

Marynowane rybki słodkowodne
Rybki oskrobać, odciąć łebki pod skrzelami, rozciąć brzuchy i wypatroszyć. Dokładnie umyć z wierzchu i od środka, osączyć z wody. Oprószyć solą i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano – uwaga, lubią pryskać! Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do słoików o pojemności 0,9 l układać dość gęsto usmażone rybki, przekładając je pokrojoną cebulą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. W garnku zagotować wodę z octem w proporcji 1:3 (szklanka octu na 3 szklanki wody). Gorącym płynem zalać ułożone w słoikach rybki. Słoiki dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki. Rybki po 3 dniach są gotowe do spożycia.
Marynowane rybki słodkowodne
Tak wyglądają usmażone rybki ułożone w słoikach.