Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karczek pieczony w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkówka peklowana przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i kminkiem jest rewelacyjna na zimno i na ciepło.

Karczek pieczony w przyprawach

Składniki:

Karczek pieczony w przyprawach

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony w przyprawach
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Świeży majeranek bardzo drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, posypać kminkiem. Włożyć do naczynia, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie wstawić do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i piec około 1,5-2 godziny, polewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia włożyć obraną i pokrojoną w talarki marchewkę i por.