zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Marynowany karczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Choć oczekiwanie jest długie to warto zaczekać aż mięso skruszeje i po upieczeniu będziemy mogli cieszyć się jego smakiem. Idealny karczek do chleba.

Marynowany karczek pieczony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowany karczek pieczony

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowany karczek pieczony
Przyprawy wsypać do miseczki i wymieszać. Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką przypraw. Tak przygotowany karczek położyć np. na blachę do pieczenia, szczelnie zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie wyjąć blachę z mięsem z lodówki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 120 minut. Jeśli nasza karkówka będzie większa czas pieczenia należy wydłużyć. Upieczony karczek wystudzić i kroić na plastry dopiero gdy będzie całkowicie zimny. Podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Marynowany karczek pieczony
Etap 1 Przygotwać przyprawy do natarcia mięsa
Marynowany karczek pieczony
Etap 2 Karczek dokładnie natrzeć przyprawami