Agata88

Agata88

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Marynowany schab z duszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Winny i orzeźwiający smak jabłek idealnie łączy się z marynowanym ziołowym schabem, wystarczy tylko trochę ziół i uczta gotowa.

Marynowany schab z duszonymi jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marynowany schab z duszonymi jabłkami

Marynowany ziołowy schab

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 6 jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka cydru
  • 4 łyżki masła
  • cebula
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • oregano, tymianek
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Marynowany schab z duszonymi jabłkami
Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę drobno posiekać, wymieszać z dużą szczyptą oregano i tymianku, oraz pieprzu i soli. Dodać ocet i olej, Dokładnie natrzeć mięso i wstawić do lodówki na 8h lub całą noc. Piecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 min i przewróć na drugą stronę- piecz kolejne 30 min bez przykrycia.

W tym czasie obierz jabłka przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, rozgrzej masło w rondlu, dodaj jabłka i smaż 3 min mieszając, zmniejsz ogień dodaj oregano i tymianek, zalej cydrem i duś do miękkości, odcedź jabłka przełóż do brytfanny na soki z pieczenia i na wierzch ułóż mięso.
Marynowany schab z duszonymi jabłkami
Dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw na 8h lub na całą noc
Marynowany schab z duszonymi jabłkami
Jabłka zalej cydrem i duś do miękkości..
Marynowany schab z duszonymi jabłkami
Jabłka przełóż do naczynia, na wierzch ułóż mięso, podawaj z ziemniakami