Sposób przygotowania:
Marynowany schab z duszonymi jabłkami
Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę drobno posiekać, wymieszać z dużą szczyptą oregano i tymianku, oraz pieprzu i soli. Dodać ocet i olej, Dokładnie natrzeć mięso i wstawić do lodówki na 8h lub całą noc. Piecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 min i przewróć na drugą stronę- piecz kolejne 30 min bez przykrycia.
W tym czasie obierz jabłka przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, rozgrzej masło w rondlu, dodaj jabłka i smaż 3 min mieszając, zmniejsz ogień dodaj oregano i tymianek, zalej cydrem i duś do miękkości, odcedź jabłka przełóż do brytfanny na soki z pieczenia i na wierzch ułóż mięso.
W tym czasie obierz jabłka przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, rozgrzej masło w rondlu, dodaj jabłka i smaż 3 min mieszając, zmniejsz ogień dodaj oregano i tymianek, zalej cydrem i duś do miękkości, odcedź jabłka przełóż do brytfanny na soki z pieczenia i na wierzch ułóż mięso.