Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 291]

Marynowany seler naciowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Seler naciowy marynowany nie należy do znanych i typowych marynat! Pomysł w kilka minut przeistoczył się w działanie ;)

Marynowany seler naciowy

Składniki:

Marynowany seler naciowy

 

  • 2 pęczki selera naciowego
  • sól selerowa czubata łyżka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1,5-2 L wody
  • 2/3 szkl. octu 6%

Sposób przygotowania:

Marynowany seler naciowy
Selera naciowego wybrać do marynaty bardzo uważnie - musi być jędrny, soczysty, a przede wszystkim świeży. Nie polecam wykorzystania selera, który leży e lodówce od kilku dni!

Selera podzielić na łodygi, umyć, osuszyć i odciąć zdrewniałe i uszkodzone końcówki. Pokroić w 2-3cm odcinki i przełożyć do średnich słoiczków.

Składniki marynaty zagotować, lekko przestudzić i zalać selera.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Odstawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Seler jest gotowy do użycia po kilku dniach od pasteryzacji. Jego konsystencja po zamarynowaniu jest ściśle związana z jakością surowca. Niezbyt świeży seler po marynowanie nie będzie jędrny.



Podawać do mięs, sałatek, kanapek.