Kamila123

Kamila123

Kucharz
[Przepisów: 10]

Marysieńka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Upiec kakaowy placek,a potem orzechowy w temp. 180C, piec przez 30-40 min. Potem wykonać krem .

Marysieńka

Składniki:

Marysieńka

 

  • szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 5 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechów, 5 białek, 20 dag cukru kryształu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier waniliowy, 5 żółtek, 20 dag cukru, 1 1/2 mąki ziemniaczanej. 1 kostka margaryny.

Sposób przygotowania:

Marysieńka
1 placek :Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, kakao, cukier, proszek z mąką i wymieszać.Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.Po upieczeniu przekroić placek na 2 części. 2 placek : Białka ubić z cukrem.Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40min. Krem : odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń.Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń. 1 placek -krem-2 placek (orzechowy)-krem-1 placek (druga połówka)