kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Masa grylażowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Masa grylażowa, trochę pracochłonna...

Masa grylażowa

Składniki:

Masa grylażowa

 

 

Sposób przygotowania:

Masa grylażowa
Orzechy rozsypać na blasze i zarumienić w piekarniku. Otrzyj z łusek i zemlij z 5 łyżkami cukru 5 łyżekl cukru zagotuj z 1/4 szkl. wody. Dodaj pół łyżeczki octu i gotuj pod przykrycie na dużym ogniu. Jeśli łyżka z lukrem opada pociągając za sobą sznureczek, taką nitkę. Wtedy lukier przelej i skrop zimną wodą. Przestudź i ucieraj ciepły aż zbieleje. Gdy jest za gęsty to dodaj wody lub soku z cytryny po odrobinie. Utrzyj lukier z masłem i orzechami, ubij. Przekłądaj wafle, ciasta i mazurki.Smacznego!:-)