Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Masa kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobra masa na ciasta ucierane.

Masa kokosowa

Składniki:

Masa kokosowa

 

  • 25 dag wiórek kokosowych
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki śmietanki
  • 2 białka
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Masa kokosowa
Wiórka kokosowe wymieszać z cukrem i zalać śmietaną, odstawić na godzinę aby namokły. Z białek ubić na sztywno pianę, dodać sok z cytryny i wymieszać. Do ubitej piany włożyć namoczone wiórka kokosowe ( najlepiej wsypać je przez sitko), dodać, mąkę ziemniaczaną i delikatnie, powoli wymieszać.
Tak przygotowaną masą posmarować podpieczone ciasto
i wstawić go gorącego piekarnika na około 20 minut.