mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Masa (krem) cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonała masa do różnych ciast, tortów, a także deserów

Masa (krem) cappuccino

Składniki:

Masa (krem) cappuccino

 

  • 60 g kawy cappuccino w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Masa (krem) cappuccino
Serek mascarpone przekładam do miseczki, dodaję przesiane cappuccino i dokładnie mieszam. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody - 1/4 szklanki gorącej wody - po czym pozostawiam do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki powoli stopniowo wlewam przestudzoną żelatynę, cały czas miksuję, aby nie porobiły się w masie grudki. Ubitą masę śmietanową z żelatyną łączę z kawowym serkiem mascarpone i dokładnie mieszam lub miksuję na małych obrotach. Masą przekładam ciasta, torty lub stosuję jako dodatek do deserów. Masę trzymam w lodówce.