goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Masa żółtkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Niezastąpiona do przekładania tortów, ciast

Masa żółtkowa

Składniki:

Masa żółtkowa

 

  • woda 1 1/2 szklanka
  • białe wytrawne wino 1 1/2 szklanka
  • jaja 4 sztuki
  • cukier 4 łyżki
  • żelatyna 3 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Masa żółtkowa
Niezastąpiona do przekładania tortów, ciast .Wodą zagotowujemy z winem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem, dolewamy wino. Garnek ustawiamy na parze i ubijamy do czasu aż masa całkowicie zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i dodajemy do masy, ubijamy, studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z masą, Przekładamy nią torty, ciasta.