aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Masełko ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aksamitne masełko ziołowe z dodatkiem czosnku - dla ostrości smaku.

Masełko ziołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masełko ziołowe

 

Sposób przygotowania:

Masełko ziołowe
Koper i lubczyk dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszyć. Bardzo drobno pokroić, zwłaszcza lubczyk. Do miski wyłożyć masło z papierka i pozostawić na chwilę, żeby zmiękło, będzie łatwiej je wymieszać z ziołami. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przed praskę do miski z masłem. Następnie dorzucić posiekany koperek i lubczyk, dodać odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na folię aluminiową lub papier do pieczenia i zawinąć masło w papier tworząc rulon. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby nasze masełko ziołowe stwardniało. Można dodawać do pieczonych ryb, do dań z grilla, jak i z powodzeniem można kroić w cienkie plastry i układać na kromkach pieczywa.
Masełko ziołowe
Opłukany koper i lubczyk drobniutko kroimy.
Masełko ziołowe
Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy zioła, czosnek i sól.
Masełko ziołowe
Składniki na masełko czosnkowe dokładnie mieszamy.
Masełko ziołowe
Masło przekładamy na papier i formujemy z niego rulon, wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach masełko jest gotowe.