Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Maślaki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jesienią dostałam sporą ilość pięknych,zdrowych maślaków. Zamarynowałam je i przyznam,że chociaż sporo czasu mi to zajęło to warto było -wyszły przepyszne.

Maślaki marynowane

Składniki:

Maślaki marynowane

Na grzyby :

  • 1 kg maślaków (same kapelusze)
  • 2 dag soli na 1 l wody do obgotowania maślaków

Na zalewę :

  • 1 i 1/4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10 %
  • 10 dag cebuli
  • 4-5 dag cukru
  • 1 dag soli do przetworów
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Sposób przygotowania:

Maślaki marynowane

Przygotowanie grzybów :

Maślaki marynowane
Obgotowane maślaki przekładamy do malutkich słoiczkow

Kapelusze maślaków dokładnie oczyścić i zdjąć skórkę. Większe przekroić na pół lub na ćwiartki. Zagotować niewielką ilość wody z solą i wrzucić grzyby. Gotować ok. 10 min. Odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Włożyć do malutkich (wcześniej wyparzonych słoiczków).

Przygotowanie zaleway :

Maślaki marynowane
Wodę,ocet,cukier,sól,przyprawy,cebulę zagotować i ostudzić

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wodę z cukrem,solą,octem ,przyprawami i cebulą zagotować. Ostudzić.

Etap końcowy:

Maślaki marynowane
Ostudzoną zalewą zalać słoiki i dokładnie zakręcić

Ostudzoną zalewą zalać maślaki w słoiczkach. Zakręcić. Pasteryzować ok. 10-15 min.