bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Maślana chałka poszóstnie pleciona

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszna maślana chałka pleciona z 6 kawałków.

Maślana chałka poszóstnie pleciona

Składniki:

Maślana chałka poszóstnie pleciona

 

Sposób przygotowania:

Maślana chałka poszóstnie pleciona
W przypadku drożdży świeżych drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić do wyrośnięcia. Gdy dajemy suche drożdze mieszamy je od razu z resztą składników.

żródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81149928,81203484,0,2.html?v=2

"Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. (Instrukcja w linkach). Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia ). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym zółtkiem z 2 łyzkami wody (mozna zrobic na to kruszonkę) lub posypac np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut. "

pomoc do zrobienia warkocza: http://www.coquinaria.it/forum/showthread.php?92890-La-treccia-alta-a-6-braccia-del-corso-dei-livitati-FOTOGRAMMI

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2273768,1,0,777,Challah-zaplatanie-poszostne.html

Tagi:

jajko jajka