VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniaczkami obtoczonymi w szczypiorku i natce pietruszki. Dodatek masła sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste.

Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Składniki:

Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

 

  • 500 fileta z kurczaka
  • 2 młode cebule
  • Przyprawa do kurczaka
  • Liść lubczyku (suszony)
  • Natka pietruszki (suszona)
  • 30 g masła
  • 15 młodych małych ziemniaczków
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką.

Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki.

W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła.

Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera.

Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści).