Sposób przygotowania:
Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką.
Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki.
W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła.
Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera.
Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści).
Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki.
W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła.
Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera.
Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści).