Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem
1. Olej mieszam papryką mieloną, majerankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki.
3. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i dzielę na różyczki.
4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, brokuła i skrzydełka. Całość polewam sosem powstałym z pieczenia skrzydełek.
5. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki.
3. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i dzielę na różyczki.
4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, brokuła i skrzydełka. Całość polewam sosem powstałym z pieczenia skrzydełek.
5. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Marika-
Magdalena88