Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki z jagodamiEtap 1
Przygotować zaczyn z drożdży, ciepłego mleka i łyżki cukru. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia na około 15min.
Etap 2
Następnie do wcześniej przygotowanego zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, tj. mąkę, roztopione masło, jajka, ciepłe mleko, szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
Etap 3
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnice, lekko rozwałkować i wycinać małe kółka (najlepiej robić to szklanką). Następnie w sam środek wkładać po jednej łyżce jagód (można ew. dosłodzić) i zawijać jak bułeczki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jednym jajkiem z łyżką mleka.
Etap 4
Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180*C przez niecałe 30 min lub do zarumienienia. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!