cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Maślane bułeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekkie i puszyste bułeczki z jagodami. Smak wakacji z dzieciństwa. Smakują rewelacyjnie, polecam! ;)

Maślane bułeczki z jagodami

Składniki:

Maślane bułeczki z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki z jagodami

Etap 1

Maślane bułeczki z jagodami
Przygotować zaczyn z drożdży, mleka i cukru

Przygotować zaczyn z drożdży, ciepłego mleka i łyżki cukru. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia na około 15min.

Etap 2

Maślane bułeczki z jagodami
Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia

Następnie do wcześniej przygotowanego zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, tj. mąkę, roztopione masło, jajka, ciepłe mleko, szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

Etap 3

Maślane bułeczki z jagodami
Z ciasta wycinać szklanką kółka, następnie formować bułeczki z nadzieniem

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnice, lekko rozwałkować i wycinać małe kółka (najlepiej robić to szklanką). Następnie w sam środek wkładać po jednej łyżce jagód (można ew. dosłodzić) i zawijać jak bułeczki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jednym jajkiem z łyżką mleka.

Etap 4

Maślane bułeczki z jagodami
Piec w piekarniku w temp 180*C przez ok 30min

Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180*C przez niecałe 30 min lub do zarumienienia. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!