Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Bułeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne Bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami

Składniki:

Bułeczki z jagodami

 

  • Porcja na 25 sztuk:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag drożdży
  • sól
  • 20 dag cukru
  • 4 dag margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • tłuszcz do formy
  • jagody świeże

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jagodami
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki maki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Oddzielić z jaj żółtka, dodać do nich sól i utrzeć z cukrem. 2 łyżeczki zostawić do jagód.
Białka ubić do sztywnej piany. Do puszystej maki dodać rozczyn, utarte żółtka, pianę, cukier waniliowy. Wszystkie składniki połączyć, margarynę roztopić. Ciasto powoli wyrabiać aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia.
Uformować wałek o długości 50cm i dzielić na kawałki o grubości 2 cm. Kawałki ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm. Na środek kłaść jagody i posypać cukrem (1łyżeczka). Skleić brzeg, kłaść ulepionym do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w temp. 150 stopni ok 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.