Sposób przygotowania:
Bułeczki z jagodami
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki maki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Oddzielić z jaj żółtka, dodać do nich sól i utrzeć z cukrem. 2 łyżeczki zostawić do jagód.
Białka ubić do sztywnej piany. Do puszystej maki dodać rozczyn, utarte żółtka, pianę, cukier waniliowy. Wszystkie składniki połączyć, margarynę roztopić. Ciasto powoli wyrabiać aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia.
Uformować wałek o długości 50cm i dzielić na kawałki o grubości 2 cm. Kawałki ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm. Na środek kłaść jagody i posypać cukrem (1łyżeczka). Skleić brzeg, kłaść ulepionym do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w temp. 150 stopni ok 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Białka ubić do sztywnej piany. Do puszystej maki dodać rozczyn, utarte żółtka, pianę, cukier waniliowy. Wszystkie składniki połączyć, margarynę roztopić. Ciasto powoli wyrabiać aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia.
Uformować wałek o długości 50cm i dzielić na kawałki o grubości 2 cm. Kawałki ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm. Na środek kłaść jagody i posypać cukrem (1łyżeczka). Skleić brzeg, kłaść ulepionym do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w temp. 150 stopni ok 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.