Sposób przygotowania:
Maślane ciastka pomarańczowo-migdałowe
Do miski wsypujemy kolejno: razową mąkę orkiszową, przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier trzcinowy i sól. Mieszamy wszystkie sypkie składniki. Jajko sparzamy wrzątkiem. Rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Białko odkładamy do lodówki, gdyż nie będzie nam potrzebne do tego przepisu. Do miski z suchymi skłądnikami dodajemy wyjęte z lodówki masło pokrojone na mniejsze kawałki, oliwę z oliwek, żółtko jajka i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Szybko wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki są już dobrze połączone dodajemy migdały i kandyzowaną skórkę poarańczową i zagniatamy, aby rozprowadzić je równomiernie w cieście. Ciasto rozwałkowujey na grubość około pół centymetra podsypując mąką i foremką wykrawamy ciasteczka. Kładziemy na blachę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenie. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przepis wystarcza na 1 blachę ciastek.