marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Maślane ciastka ślimaczki z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Maślane ciastka ślimaczki z nutellą.

Maślane  ciastka ślimaczki z nutellą

Składniki:

Maślane ciastka ślimaczki z nutellą

 

  • 200 g.mąki,
  • 160 g.masła miękkiego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3-4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • słoiczek nutelli,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu na blachę.

Sposób przygotowania:

Maślane ciastka ślimaczki z nutellą
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem na wiórki ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w gładką kulę. Włożyć do woreczka foliowego, wstawić do lodówki lub zamrażarki na 20-30 min. Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a ciasto wyjąć i rozwałkować niezbyt grubo. Odrywać z ciasta kawałki, wałkować paluszki i utoczyć z nich średnie ślimaczki. Układać obok siebie na wyłożonej papierem blasze, zrobić palcem dołki w środku, nałożyć łyżeczkę nutelli na każde ciastko. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i jeść.

Tagi:

ciastka deser