Sposób przygotowania:
Maślane ciastka ślimaczki z nutellą
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem na wiórki ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w gładką kulę. Włożyć do woreczka foliowego, wstawić do lodówki lub zamrażarki na 20-30 min. Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a ciasto wyjąć i rozwałkować niezbyt grubo. Odrywać z ciasta kawałki, wałkować paluszki i utoczyć z nich średnie ślimaczki. Układać obok siebie na wyłożonej papierem blasze, zrobić palcem dołki w środku, nałożyć łyżeczkę nutelli na każde ciastko. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i jeść.