Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Maślane ciastka z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj kawałki zimnego masła, żółtka i cukier puder. Wyrób szybko kruche ciasto.

Maślane ciastka z marmoladą

Składniki:

Maślane ciastka z marmoladą

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru pudru
  • marmolada do przełożenia ciastek

 

 

Sposób przygotowania:

Maślane ciastka z marmoladą
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj kawałki zimnego masła, żółtka i cukier puder. Wyrób szybko kruche ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką lub foremką kółka. W połowie ciastek zrób otwór przy pomocy kieliszka (w otwór nałożysz marmoladę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do 20 minut w temp. 190 st. C. Odstaw ciastko do ostygnięcia, posmaruj każde ciastko marmoladą i przykryj ciastkiem z otworem.

Tagi:

ciastka