Sposób przygotowania:
Maślankowe ciasto z truskawkami
W jednej misce mieszamy mąkę, z cukrem zwykłym i waniliowym, proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy trzepaczką jajka, dolewamy maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Łączymy zawartość obu misek ze sobą (widelcem).
Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary ok 20x30 cm).
Na wierzchu układamy pokrojone truskawki (oczywiście wcześniej umyte i pozbawione szypułek). Posypujemy płatkami migdałowymi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 30-40 minut.
Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary ok 20x30 cm).
Na wierzchu układamy pokrojone truskawki (oczywiście wcześniej umyte i pozbawione szypułek). Posypujemy płatkami migdałowymi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 30-40 minut.