Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Maślankowe ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i proste ciasto na maślance z truskawkami i posypką z płatków migdałowych to świetny letni deser.

Maślankowe ciasto z truskawkami

Składniki:

Maślankowe ciasto z truskawkami

 

  • 350 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 kg truskawek
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Maślankowe ciasto z truskawkami
W jednej misce mieszamy mąkę, z cukrem zwykłym i waniliowym, proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy trzepaczką jajka, dolewamy maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Łączymy zawartość obu misek ze sobą (widelcem).

Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary ok 20x30 cm).

Na wierzchu układamy pokrojone truskawki (oczywiście wcześniej umyte i pozbawione szypułek). Posypujemy płatkami migdałowymi.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 30-40 minut. 

Tagi:

jajka jajko