Ciasto maślankowe z jagodami i truskawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chciałam upiec ciasto na prezent dla cioci.Wiedziałam,że to jej zasmakuje,wszyscy się nim zachwycali,a ona uwielbia suche,owocowe ciasta.

Ciasto maślankowe z jagodami i truskawka

Składniki:

Ciasto maślankowe z jagodami i truskawka

 

  • pół kg mąki luksusowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
  • 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
  • rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody
  • Kruszonka:

 

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy - 16 g

 

Sposób przygotowania:

Ciasto maślankowe z jagodami i truskawka
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka,jesli jest za sucha dodać odrobinkę wody:)

3. Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.


Smacznego!
* Dorotuś radzi,aby nie dodawać więcej niż 35 - 40 dag owoców ,gdyż ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni.Ja dałam równiutko 40 dag owoców i zapadło się,ale mi to w niczym nie przeszkadza,spotkałam sie wręcz z opinią,że to lepiej:)


** Za przepis dziękuję jak zawsze niezawodnej Dorotuś.

Tagi:

jajko jajka