Sposób przygotowania:
Ciasto maślankowe z jagodami i truskawka
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka,jesli jest za sucha dodać odrobinkę wody:)
3. Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Smacznego!
* Dorotuś radzi,aby nie dodawać więcej niż 35 - 40 dag owoców ,gdyż ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni.Ja dałam równiutko 40 dag owoców i zapadło się,ale mi to w niczym nie przeszkadza,spotkałam sie wręcz z opinią,że to lepiej:)
** Za przepis dziękuję jak zawsze niezawodnej Dorotuś.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka,jesli jest za sucha dodać odrobinkę wody:)
3. Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Smacznego!
* Dorotuś radzi,aby nie dodawać więcej niż 35 - 40 dag owoców ,gdyż ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni.Ja dałam równiutko 40 dag owoców i zapadło się,ale mi to w niczym nie przeszkadza,spotkałam sie wręcz z opinią,że to lepiej:)
** Za przepis dziękuję jak zawsze niezawodnej Dorotuś.