Sposób przygotowania:
Krajanka z rabarbarem
1) Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
2) W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostudzenia.
3) Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną, cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę.
4) Miksujemy do połączenia się składników i zagniatamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
5) Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki lub dowolnie (oby drobno), przekładamy na rozgrzany olej kokosowy na patelni, zasypujemy cukrem i podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
6) Ciasto rozciągamy na długość i rozkładamy rabarbar.
7) Następnie zawijamy ciasto w roladę - tak, jak na zdjęciu.
8) Na koniec roladę kroimy na plastry.
9) Pieczemy przez ok. 20-25 minut w 220 stopniach.
2) W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostudzenia.
3) Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną, cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę.
4) Miksujemy do połączenia się składników i zagniatamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
5) Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki lub dowolnie (oby drobno), przekładamy na rozgrzany olej kokosowy na patelni, zasypujemy cukrem i podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
6) Ciasto rozciągamy na długość i rozkładamy rabarbar.
7) Następnie zawijamy ciasto w roladę - tak, jak na zdjęciu.
8) Na koniec roladę kroimy na plastry.
9) Pieczemy przez ok. 20-25 minut w 220 stopniach.
cherry