tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Krajanka z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krajanka z rabarbarem to świetna alternatywa dla ciasta z rabarbarem, idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy.

Krajanka z rabarbarem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Krajanka z rabarbarem

Na krajanki z rabarbarem

Sposób przygotowania:

Krajanka z rabarbarem
1) Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

2) W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostudzenia.

3) Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną, cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę.

4) Miksujemy do połączenia się składników i zagniatamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.

5) Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki lub dowolnie (oby drobno), przekładamy na rozgrzany olej kokosowy na patelni, zasypujemy cukrem i podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

6) Ciasto rozciągamy na długość i rozkładamy rabarbar.

7) Następnie zawijamy ciasto w roladę - tak, jak na zdjęciu.

8) Na koniec roladę kroimy na plastry.

9) Pieczemy przez ok. 20-25 minut w 220 stopniach.
Krajanka z rabarbarem
Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Krajanka z rabarbarem
W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostudzenia.
Krajanka z rabarbarem
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną, cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę.
Krajanka z rabarbarem
Miksujemy do połączenia się składników i zagniatamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
Krajanka z rabarbarem
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki lub dowolnie (oby drobno), przekładamy na rozgrzany olej kokosowy na patelni, zasypujemy cukrem i podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krajanka z rabarbarem
Ciasto rozciągamy na długość i rozkładamy rabarbar.
Krajanka z rabarbarem
Następnie zawijamy ciasto w roladę - tak, jak na zdjęciu.
Krajanka z rabarbarem
Na koniec roladę kroimy na plastry.