jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Masło chrzanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kuchnia Polska przede wszystkim, więc wzorowałam się na kuchni pani Gessler.To szybki sposób, aby urozmaicić masło podane na wielkanocnym stole, choć prawdę mówić robię go także w innym sezonie. S

Masło chrzanowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło chrzanowe

 

  • Składniki:
  • 300 g masła,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 0,5 łyżki soku z cytryny,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Masło chrzanowe
Chrzan obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Powinno wyjść około 3 łyżki. Masło przekładamy do miski, a następnie ucieramy. Do utartego dokładamy chrzan, oraz sok z cytryny. Miksujemy. Całość doprawiamy świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu masło przekładamy do maselniczki, na talerzyk itp. Delikatnie schładzamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Masło chrzanowe
chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach
Masło chrzanowe
do zmiksowanego masła dodajemy chrzan i sok
Masło chrzanowe
całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.